Meenemen / verwijsbrief?

Bent u langer dan 6 weken en 2 dagen zwanger op de dag van uw afspraak, dan heeft u een verwijsbrief van een arts nodig. Ook heeft u een (verplichte) wettelijke bedenktijd van 5 hele dagen. Deze bedenktijd gaat in op de dag na de datum op de verwijsbrief. Bent u op de dag van de afspraak korter zwanger dan 6 weken en 2 dagen, dan heeft u geen verwijzing nodig en heeft u ook geen bedenktijd.

Bij uw eerste bezoek aan onze kliniek moet u het volgende meenemen:

 • Indien nodig, de verwijsbrief van de huisarts
 • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
 • Verzekeringspas of bewijs van inschrijving, of recent uittreksel basisregistratie personen (BRP)
 • Echogegevens (als u die heeft)
 • Nachthemd of lang t-shirt, warm vest of badjas, en slippers (dit is niet nodig bij de abortuspil)
 • Maandverband, géén tampons
 • Slikt u medicijnen, neem dan een actuele lijst van uw medicatie mee (vraag dit op bij uw apotheek). Het gebruik van medicijnen kan van invloed zijn bij de behandeling. Daarom vragen wij u een actuele lijst mee te brengen met uw medicijnen, of de medicijnen zelf. Neem uw medicijnen volgens schema in, met uitzondering van medicatie voor diabetes mellitus of als u middelen gebruikt om uw bloed te ontstollen. Als u twijfelt of niet weet hoe u uw medicatie moet aanpassen kunt u altijd contact opnemen met de kliniek voor overleg en advies.
 • Gelieve géén voorgeschreven antibiotica naar de kliniek mee te nemen, deze worden in de abortuskliniek aan u verstrekt.
 • Eten/drinken dient u zelf mee te nemen, dit wordt niet verzorgd tijdens uw verblijf in de kliniek

Nuchter
Als u gekozen heeft voor sedatie bij een behandeling moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de behandeling niets meer eet of drinkt. Ook kauwgom en het eten van Smintjes is dan niet toegestaan. Dit is belangrijk omdat anders uw maaginhoud in uw longen kan lopen tijdens de behandeling, wat tot ernstige complicaties kan leiden. U mag hoogstens tot 2 uur voor de ingreep 2 slokjes thee (zonder melk en suiker) of water drinken. Roken is niet toegestaan vanaf 24 uur voor de ingreep. Het gebruik van drugs is niet toegestaan vanaf 48 uur voor de behandeling.

Persoonlijke hygiëne

 • vooraf thuis douchen
 • eventuele piercings in uw tong of genitaliën verwijderen

Partners/Begeleiders

Het is fijn als er iemand met u mee kan komen. U mag zelf weten of deze persoon wel of niet bij het gesprek aanwezig is. Begeleiders mogen niet aanwezig zijn bij de behandeling of in de rustruimte komen.
Het is niet mogelijk kinderen mee te nemen.

NB: Momenteel mag er in verband met de coronamaatregelen niemand met u mee de kliniek in.

Verblijftijd
U dient rekening te houden met een verblijfsduur van circa vier uur in de kliniek.

Wachttijden
Wij doen ons uiterste best om elke client de aandacht te geven die nodig is. Daardoor kunnen soms onverwacht langere wachttijden ontstaan. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Annuleer uw afspraak altijd 2 dagen van tevoren
Als u niet kunt komen, annuleert u de afspraak dan zo snel mogelijk. U dient dit uiterlijk 24 uur van tevoren te doen op een doordeweekse werkdag; maandag t/m vrijdag. Als u niet tijdig annuleert, kunnen wij u een wegblijftarief in rekening brengen.