Tweede trimester behandeling (instrumenteel)

Bij zwangerschappen vanaf 13 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) wordt abortus uitgevoerd met behulp van instrumenten.

Priming

Uit recent onderzoek is gebleken dat cervicale priming met misoprostol, de kans op vroeggeboorte in de volgende zwangerschap(pen) beperkt en voor complicatie reductie zorgt ten gevolge van abortus. Het is nodig om de cervix (baarmoederkanaal) op de ingreep voor te bereiden. Het toedienen van misoprostol kan soms gepaard gaan met buikkrampen.

2 a 3 uur voor de behandeling dienen 2 tabletten misoprostol (Cytotec) sublinguaal (onder de tong) toegediend te worden.
Vaginale priming mag ook op indicatie bijvoorbeeld bij verdere zwangerschappen vanaf ongeveer 17 weken toegepast worden.

Zo werkt de tweede trimester behandeling:

  • De behandeling vindt plaats in een gynaecologische stoel. U krijgt een uur voor de behandeling medicijnen (prostaglandines) die de baarmoedermond zacht maken.
  • Met een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond eerst zichtbaar gemaakt, gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. U kunt ook kiezen voor sedatie (u gaat dan even slapen). Let op: in geval van sedatie dienen clienten gekleurde lenzen die zij dragen uit te doen.
  • De opening in de baarmoedermond wordt wijder gemaakt met behulp van instrumenten.
  • De vrucht wordt verwijderd en met een plastic zuigbuisje wordt de baarmoeder verder leeggemaakt.

De behandeling wordt uitgevoerd door een abortusarts en geassisteerd door één of twee verpleegkundigen en duurt ongeveer 30 minuten. De meeste vrouwen ervaren pijn tijdens de behandeling. Deze pijn is te vergelijken met (hevige) menstruatiepijn. U kunt tot enkele dagen na de behandeling last hebben van buikkrampen en er kan wat bloedverlies optreden, vergelijkbaar met een normale menstruatie.

Er is altijd een kleine kans op infectie aanwezig, daarom krijgt u in de kliniek antibiotica.

Na de ingreep kunt u nog last hebben van zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid of gespannen borsten.