Sedatie

Bij een abortusbehandeling kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving of voor sedatie. Bij sedatie merkt u niets van de behandeling, u gaat dan even kort slapen.
Vermeldt u duidelijk bij het maken van een afspraak dat u een behandeling met sedatie wilt.

Bij bepaalde medische problemen of als er sprake is van ernstig overgewicht (BMI >35) kan de arts besluiten geen sedatie te geven in verband met gezondheidsrisico’s. In overleg met u wordt er dan besloten tot een behandeling met plaatselijke verdoving of verwijzing naar een ziekenhuis.

Als u kiest voor sedatie is het belangrijk dat u 6 uur voor de behandeling niets meer eet of drinkt. U dient nuchter te zijn omdat anders uw maaginhoud in uw longen kan lopen tijdens de behandeling, wat tot ernstige complicaties kan leiden. U mag wel tot 2 uur voor de ingreep 2 slokjes thee (zonder melk en zonder suiker), (heldere) appelsap of water drinken. De behandeling verloopt verder hetzelfde als bij een plaatselijke verdoving.

Na sedatie blijft u nog ongeveer een uur in de rustruimte, over het algemeen wat langer dan na een plaatselijke verdoving.

Let op: in geval van sedatie dienen cliënten gekleurde lenzen die zij dragen uit te doen.

Na de behandeling blijft u nog even in de rustruimte in de kliniek, afhankelijk van de duur van de zwangerschap en de reactie op de medicijnen. Wanneer u zich goed voelt en de medische controles zijn goed bevonden dan kunt u de kliniek verlaten. Wanneer u een behandeling met sedatie heeft gehad, kunt u niet in uw eentje deelnemen aan het verkeer, dit geldt zowel voor autorijden als voor het openbaar vervoer. Het slaapmiddel blijft 24 uur detecteerbaar in het bloed. Uw verzekering dekt eventuele schade niet. Zorgt u ervoor dat u begeleid naar huis gaat.

Let op: een lokale verdoving is geen ruggenprik.