Overtijdbehandeling

Bent u nog maar kort zwanger, dan spreekt men ook wel van een overtijdbehandeling. Dit is een wettelijke term die betekent dat u nog geen verwijsbrief nodig heeft van een arts en dat er geen wettelijke bedenktijd geldt. Voor een overtijdbehandeling mag u niet langer dan 6 weken en 2 dagen zwanger zijn. Dit is minimaal 10 dagen en maximaal 16 dagen overtijd.
Met een echo wordt gekeken of u binnen deze termijn valt. De overtijdbehandeling kan een zuigcurettage of abortuspil zijn.

Bij een langere zwangerschapsduur (meer dan 6 weken en 2 dagen) heeft u een verwijzing nodig en geldt een bedenktijd (wachttijd) van 5 dagen. Deze gaat in op de eerste dag na het eerste gesprek met een (huis)arts.

Zo werkt de zuigcurettage:

De behandeling duurt ongeveer tien minuten en vindt plaats in een gynaecologische stoel. De behandeling wordt uitgevoerd door een abortusarts die wordt geassisteerd door twee verpleegkundigen.

U krijgt een uur voor de behandeling medicijnen (prostaglandines) die de baarmoedermond zacht maken. Met een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond eerst zichtbaar gemaakt, gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Met een zuigbuisje (van 5 à 6 mm) wordt de baarmoedermond vervolgens leeggezogen.

De meeste vrouwen ervaren pijn aan het einde van de ingreep, als de baarmoeder gaat samentrekken. Deze pijn is te vergelijken met (hevige) menstruatiepijn. U kunt tot enkele dagen na de behandeling last hebben van buikkrampen en er kan wat bloedverlies optreden, vergelijkbaar met een normale menstruatie.

In plaats van plaatselijke verdoving kunt ook kiezen voor sedatie (u gaat dan even slapen). Let op: in geval van sedatie dienen cliënten gekleurde lenzen die zij dragen uit te doen.

Na de behandeling blijft u nog even in de rustruimte. Er is een kleine kans op infectie aanwezig, daarom krijgt u in de kliniek antibiotica.

Zo werkt de abortuspil:

Op de eerste dag van de behandeling krijgt u in de kliniek een medicijn dat de werking van het zwangerschapshormoon blokkeert waardoor de zwangerschap stopt met groeien.

Vanaf 24 tot 72 uur later brengt u een ander medicijn vaginaal in. Dit kunt u thuis doen. Dit middel veroorzaakt buikkrampen die een aantal uren kunnen aanhouden. Deze buikkrampen voelen als hevige menstruatiekrampen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, koude rillingen en diarree. In combinatie met (soms hevig) bloedverlies wordt het vruchtblaasje uitgestoten.

De abortuspil is niet hetzelfde als een morning after pil (noodpil).