Morning after pil

Onbeschermd seks gehad?
U heeft kans op een ongewilde zwangerschap als:

  • U twee keer achter elkaar de anticonceptiepil hebt vergeten
  • Het condoom is gescheurd
  • U onbeschermd seks heeft gehad

Ook als u regelmatig menstrueert, weet u nooit zeker wanneer de eisprong plaatsvindt. Een eitje kan ineens vroeger of later dan ‘normaal’ vrijkomen. Het is dus moeilijk in te schatten hoeveel risico u neemt als u zonder voorbehoedmiddel seks hebt gehad of als het condoom is gescheurd.

U kunt zich tegen zwangerschap beschermen door binnen drie dagen (72 uur) na het onbeschermde vrijen de morning after pil in te nemen. De kans op zwangerschap is dan nog maar 2 procent. Hoe eerder u de morning after pil neemt, hoe beter. Neemt u de morning after pil binnen 12 uur na het onbeschermde vrijen dan is de kans op zwangerschap 0,5%. In het geval van een ellaOne tablet dient u deze binnen maximaal vijf dagen = maximaal 120 uur in te nemen.

Bent u te laat voor de morning after pil en heeft u in de afgelopen vijf dagen onbeschermde seks gehad? Dan kunt u eventueel een spiraal laten plaatsen om een zwangerschap alsnog te voorkomen. Bel met uw huisarts om te overleggen of dat nodig is.

  • Als u onbeschermd seks heeft gehad, kunt u binnen 72 uur (hoe eerder hoe beter) de morning after pil nemen om zwangerschap te voorkomen.
  • Tot vijf dagen na onbeschermde seks kan ook het plaatsen van een spiraal een zwangerschap voorkomen.
  • Neem bij vragen contact op met uw huisarts of apotheek.
  • Bedenk welk voorbehoedmiddel u hierna wilt gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

Hoe werkt de morning after pil?
De morning after pil bevat een hormoon dat het innestelen van een bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomt. Hoe eerder u de morning after pil neemt hoe beter, uiterlijk binnen 72 uur na het onbeschermde vrijen.

De morning after pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Alleen het condoom beschermt tegen de meeste soa.

Waar verkrijgbaar? 
De morning after pil / noodpil is te koop bij apotheek/drogist (ongeveer €14,-). Voor jongeren tot 21 jaar is de noodpil gratis te krijgen op recept van de huisarts.

Let op: de morning after pil / noodpil is niet hetzelfde als een abortuspil.