FemCap

De FemCap, ook wel bekend als siliconenkapje of cervixkapje, is een flexibel kapje gemaakt van latexvrij siliconenrubber. Dit kapje moet je zelf vaginaal inbrengen voordat je gaat vrijen. Als het goed is, past het precies om de baarmoedermond. Om de betrouwbaarheid te verhogen kun je aan de binnenkant van de FemCap een zaaddodend middel aanbrengen. Bij de FemCap wordt een uitgebreide video-instructie geleverd, zodat duidelijk is hoe je deze zelf moet inbrengen.

Werking van de FemCap

De FemCap zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoeder niet kunnen bereiken of een langere weg moeten afleggen naar de baarmoedermond in de zure vaginale omgeving. Daardoor gaan er al veel zaadcellen dood. De tweede hindernis wordt gevormd door het zaaddodend middel dat is aangebracht. Dat zorgt ervoor dat er nog minder kans is dat er levende zaadcellen doordringen tot in de baarmoeder. Op die manier wordt zwangerschap voorkomen. Bij gebruik van de FemCap behoud je je eigen menstruatiecyclus.

Betrouwbaarheid van de FemCap

Wanneer de FemCap goed past en ingebracht is worden 1000 vrouwen die FemCap een jaar lang op de juiste manier gebruiken, 10 tot 20 vrouwen zwanger. In de praktijk blijkt echter dat er veel meer vrouwen zwanger worden, omdat ze de FemCap niet goed gebruiken of doordat deze niet goed past. In de praktijk is de FemCap dan ook een onbetrouwbare anticonceptiemethode.

De FemCap is verkrijgbaar in drie maten

  • Small (22 mm): voor vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest.
  • Medium (26 mm): voor vrouwen die wel zwanger zijn geweest maar niet vaginaal bevallen zijn (bijvoorbeeld bij een miskraam of keizersnede).
  • Large (30 mm): voor vrouwen die wel vaginaal zijn bevallen van een voldragen kind.

Na een vaginale bevalling is er een grotere maat nodig en daarom moet je, als je al eerder een FemCap gebruikte en nog geen kinderen had, een nieuwe FemCap aanschaffen. Vanaf zes weken na de bevalling kan deze ook daadwerkelijk gebruikt worden, omdat de baarmoedermond dan weer de uiteindelijke vorm heeft aangenomen. Dit geldt ook voor vrouwen die de FemCap voor het eerst gaan gebruiken.

FemCap is verkrijgbaar bij de apotheek.